MIKLUŠOVCE: Obec pripravila trojdňový tábor pre deti zo zaplavenej Ždane

09.07.2010 Prešov

Miklušovce 9. júla (TASR) - V trojdňovom zážitkovom tábore pobudne 13 detí z povodňami postihnutej obce Ždaňa v Miklušovciach v okrese Prešov.
Pripravila ho pre ne tamojšia samospráva v spolupráci s občianskym združením SAPIO v snahe pomôcť postihnutým rodinám, ktorých deti takto môžu bezplatne relaxovať niekoľko dní mimo domova v prírode. V Ždani sa následkom ničivých povodní ocitlo pod vodou niekoľko desiatok domov.
„Naša obec, našťastie, nemusela riešiť takúto zložitú situáciu, ale trápil nás osud zaplavených dedín, preto sme rozmýšľali, ako by sme im aspoň trochu mohli pomôcť. Zážitkový tábor pre deti sa nám videl ako dobý nápad, \" uviedla starostka Miklušoviec Mária Čuchtová.
Deti do tábora priviezli rodičia dnes predpoludním. Miklušovská samospráva zabezpečila pre ne ubytovanie a stravu v miestnej materskej škole a občianske združenie špeciálny program zameraný na neformálne a zážitkové vzdelávanie. V rámci neho dnes pre účastníkov tábora na neďalekej chate pripravili popoludnie v duchu stredovekých hier a večernú opekačku. V sobotu sa k táborníkom pridajú aj deti z Miklušoviec, ktoré im prídu zahrať divadelnú rozprávku a budú sa s nimi zabávať do večera. V nedeľu sa budú spoločne venovať športovým aktivitám.
Ako uviedla Čuchtová, o deti sa bude po celý čas starať šesť dobrovoľníkov z občianskeho združenia, ktorí majú s takýmito aktivitami skúsenosti. Verí, že zážitkový tábor im pomôže aspoň na niekoľko dní zabudnúť na uplynulý náročný mesiac.
Jedným z rodičov, ktorí dnes priviezli do tábora svoje deti, je Marek Mereďa. Pre TASR povedal, že prívalová dažďová voda im zaplavila rodinný dom a celý pozemok.
\"Sme vďační za každú pomoc a preto som využil túto ponuku. Priviezol som do tábora svoju sedemročnú dcérku a verím, že sa tu zabaví a príde na iné myšlienky. My zatiaľ ten čas využijeme na to, aby sme mohli pokračovať v upratovaní a opravách okolo domu, \" konštatoval Mereďa.
Miklušovce sa nachádzajú na okraji Šarišskej vrchoviny, v doline riečky Sopotnica, asi 30 km juhozápadne od Prešova. V súčasnosti tu žije viac ako 330 obyvateľov.
 

Vyberte región

mark